Mijn 1e verjaardag met Lef!

Wat gaat een jaar toch ontzettend snel! Het lijkt als de dag van gisteren dat ik vorig jaar in mei als zelfstandige startte. De groei verliep boven verwachting en mijn eigen bedrijf verdiende al snel mijn volledige focus. Het was dan ook onvermijdelijk om afscheid te nemen van mijn baan in loondienst. Ik was nu echt fulltime ondernemer: de beste beslissing ooit! Toch zijn er wel een paar dingen die me het afgelopen jaar zijn bijgebleven. In de vorm van 5 ervaringstips deel ik ze graag met je.  

 

1. Je bent echt alleen: zoek de afstemming op

20 jaar lang werkte ik in loondienst altijd in teams met mensen. Als ondernemer stond ik er ineens alleen voor. Maar dit heeft z’n voordelen. Zo kan ik elk tof idee meteen uitwerken en kan ik het doen zoals ík het wil. Soms heb je wel echt afstemming nodig. Gelukkig kan ik goed sparren met mijn partner Sander. We praten veel over mijn bedrijf, ideeën, uitdagingen en moeilijke beslissingen die ik moet nemen. Hij is mijn spiegel, soms mijn rem en hij houdt mij met beide benen op de grond.

2. Ups-and-downs: blaas stoom af en focus op wat goed gaat

Wat me het meeste opvalt als ondernemer is de emotionele rollercoaster waar je vanaf dag 1 in terecht komt. Als ik een hele gave nieuwe opdracht krijg, kan ik letterlijk staan springen in mijn kantoor. Als het ondanks de vele inspanningen een tijdje stiller is, laat dan de angst niet toeslaan. Kom zelf uit het dal en probeer het weer positief te bekijken. Stoom afblazen bij anderen werkt dan goed. Maar zeker ook het genieten en het vieren van successen. Zó kun je je weer focussen op wat er allemaal goed gaat.

3. Durf op je intuïtie te vertrouwen

In mijn 1e jaar als zelfstandige heb ik meer dan ooit geleerd om naar mijn gevoel te luisteren. Om mijn intuïtie te volgen. Wanneer iets niet goed voelt, durf ik nu gewoon ‘nee’ te zeggen. Hoe groot of gaaf de opdracht ook is. Ik heb dit jaar mensen gecoacht waarbij ik vooraf twijfelde: ik had er geen goed gevoel bij. Achteraf gezien klopte dit gevoel, maar op dat moment durfde ik nog niet goed op m’n eigen intuïtie te vertrouwen. Dit geldt overigens ook voor goedbedoelde adviezen van anderen. Uiteindelijk is het míjn onderneming en weet ik zelf het beste wat goed is en wat niet.

4. Vind de juiste balans

Als startende ondernemer komt er veel op je af. Ik ben niet alleen verantwoordelijk voor mijn dienstverlening, maar ook voor de administratie, marketing, IT en alle andere zaken. Mijn hoofd stond geen moment stil. Wat ik doe, wil ik ook graag meteen goed doen. Hierdoor heb ik heel wat uurtjes achter de laptop gezeten en niet alleen overdag. Mijn balans tussen werk en privé was een tijdje zoek. Al snel leerde ik om te plannen, structuur aan te brengen en grip te krijgen op mijzelf en mijn bedrijf. Ik ben productiever en houd zelfs meer tijd over voor leuke dingen in mijn vrije tijd. Daarnaast besteed ik de dingen uit waar ik niet goed in ben. Ik realiseerde me ineens dat ik zelf ook geld kost door het maar zelf te blijven doen. Ik heb moeten leren investeren.

5. Omring je met mensen waarvan je kunt leren

‘Je raakt besmet met wie je omgaat’ wordt wel eens gezegd. Ik geloof dat wel. Omgaan met inspirerende mensen die hebben bereikt wat jij wilt bereiken, is zó waardevol. In het begin vond ik het best lastig om hulp te vragen. Zeker als het iemand betrof die het al gemaakt had. Mijn onzekerheid stak de kop op, maar mijn groei begint daar waar ik het lastig vind. Dus hup… het diepe in en zwemmen! Ik schroom inmiddels niet meer om iemand erbij te roepen. Vrijwel altijd zijn de reacties positief.

En nu?
Mijn 1e jaar was mijn ‘aanmodderfase’. Zo voelt het ook écht. Ik wilde leren hoe ik op een gezonde manier een bedrijf kan opbouwen. Ik vind dat het gelukt is. En dat ik er nog een aardige boterham mee verdien, is natuurlijk fantastisch! Komend jaar staan er weer heel veel mooie samenwerkingen op de planning en ik kan niet wachten totdat ik deze met jullie kan delen.

Wil jij ook leren ondernemen zonder stress?
Coachen met Lef helpt! Met individuele coaching begeleid ik je persoonlijk bij een goede en gezonde opbouw van jouw bedrijf. We creëren een heldere structuur die afgestemd is op jouw persoonlijke wensen.

Wil jij kennismaken? Neem vrijblijvend contact op voor een (digitale) kop koffie. Stuur een mail naar mirjam@coachen-met-lef.nl.

 “A person who never made a mistake, never tried something new .” (Albert Einstein)

Wil jij de volgende stap zetten?

Naam*